Jak mrozić borówki ?

Sezon borówkowy jest ulotny i jest to prawdziwa zbrodnia, gdy koniec sezonu uniemożliwia nam zjedzenie przeciwutleniacza przez cały rok. Chcemy babeczki borówkowe w martwych zimach, ciastka borówkowe przy naszym stole dziękczynnym, a borówkowe koktajle każdego ranka naszego delikatnego, małego życia.

Jasne, że można kupić mrożone borówki, ale są dwa problemy: są drogie, a często marszczą się, są malutkie i po prostu straszne. Najlepszym rozwiązaniem jest zamrożenie świeżych jagód już teraz, gdy są jeszcze w sezonie. Ale jeśli kiedykolwiek próbowałeś umyć swoje borówki i wrzucić je do torby zamrażarki, prawdopodobnie skończyłeś z twardą jak skała płytą borówek, sklejoną razem i niemożliwą do użycia.

Mamy rozwiązanie. Jest to uhonorowana czasem, prosta technika zamrażania jagód, które nigdy się nie sklejają, a raczej zamienią się w przepiękne małe kulki smakowitości, gotowe do wylewania i pięknie odmierzania. Przez całą zimę będziesz szczęśliwy wylewając pojedyncze porcje jagód. Postępuj zgodnie z poniższymi krokami i obejrzyj film powyżej, aby zobaczyć, jak to się robi.

JAK ZAMROZIĆ BORÓWKI

Umyj swoje świeże jagody w durszlaku.
Mokre jagody wylej na ręcznik ścierny i dokładnie wysusz je. Ważne: Borówki muszą być całkowicie suche.
Wysuszone borówki wlać na pergaminowy prześcieradło do pieczenia.
Włożyć blachę do zamrażarki na co najmniej 3 godziny (lub do 24 godzin).
Zamrożone jagody przenosimy do zamykanej na zamek błyskawiczny torby zabezpieczonej zamrażarką. Będą dobre w twojej zamrażarce dla up to roku!